Met 360°-schetsen zitten ontwerpers vanaf eerste tekening achter het stuur

2-12-2019

Ford gebruikt nu een tool waarmee ontwerpers tekeningen meteen vanuit het standpunt van de bestuurder (of vanaf een andere plek in de auto) kunnen maken en delen, in 3D of in virtual reality. Zo kan er meteen gewerkt worden vanuit bestuurders perspectief. Deze nieuwe manier van werken past bij ontwerpfilosofie van Ford waarin mens centraal staat. De inspiratie voor het gebruiken van deze schetstool komt uit de game-industrie, waar dit veel wordt toegepast.


video afspelen


Traditioneel maakten ontwerpers 2D-schetsen die vervolgens werden omgezet naar driedimensionale CAD-modellen (Computer‑Aided Design). Het maken van schetsen die ontwerpers meteen in staat stellen hun werk te ervaren vanuit het standpunt van de bestuurder of passagiers, past uitstekend in de ontwerpfilosofie van Ford waarin de mens centraal staat.


“360°-schetsen maken het mogelijk het dashboard, de portieren, de stoelen en de console allemaal tegelijk te bekijken en zo een beter beeld te krijgen van hoe elementen met elkaar werken” - Amko Leenarts, Director of Design, Ford Europa. “We zien hoe elementen in elkaar overvloeien, we kunnen in realtime samenwerken en tegelijkertijd aan verschillende onderdelen werken. We kunnen de ervaring van de gebruiker in het interieur van een voertuig al vanaf de eerste ontwerpfase centraal stellen.”


Bekijk het resultaat van onze ontwerpfilosofie.

Kom langsNieuwe Ford PumaNieuwe Ford Kuga


  • video afspelen
  • video afspelen
<
>


Het gebruik van 360°-schetsen, ontwikkeld in het Ford Design Centre in Keulen, is al geïntegreerd in het ontwerpproces van nieuwe voertuigen. Leenarts en zijn team gebruiken ook animaties om schetsen tot leven te brengen. Dit wordt gedaan door het instrumentencluster en scherm op te lichten, elementen heen en weer te verplaatsen en sfeer toe te voegen aan elke schets.


“Als je het interieur in 360° weergeeft, is het veel makkelijker om verbeterpunten op te sporen voor de hoogte en breedte van stoelen, om de zichtbaarheid van de achterpassagiers te controleren, om de grootte en plaatsing van dakconsole-elementen aan te passen en om te experimenteren met kleuren, materialen en vormen. Dat gebeurt op een creatief niveau dat meer voordelen biedt dan CAD” - Amko Leenarts, Director of Design, Ford Europa


video afspelen


De inspiratie voor de schetstool komt uit de gameontwikkeling. Daarin wordt vaak een wereld gecreëerd waarin de speler zich beweegt en reageert op zijn omgeving, net zoals in virtual reality. De 360°-schets biedt een sjabloon voor mogelijke rijervaringen, omdat de schets al ruim voor de CAD-fase zorgt voor interactie tussen kijker en interieur.


video afspelen


Dit jaar werd Ford de eerste autofabrikant die ging werken met Gravity Sketch – een 3D-virtual reality tool die ontwerpers in staat stelt nog beter op de mens gerichte ontwerpen te maken.


 Deel dit bericht

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws